KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    Výstava VODOVODY-KANALIZACE: Jednou z největších výzev je sucho

Výstava VODOVODY-KANALIZACE: Jednou z největších výzev je sucho

Publikováno: 20.7.2017, Aktualizováno: 13.9.2017 14:29
Rubrika: 2017

Že je vyrobit pitnou vodu, vyčistit ji, odkanalizovat a šetrně vrátit zpět do přírody náročný proces, ukázala návštěvníkům mezinárodní výstava VODOVODY-KANALIZACE. „Přesto patříme mezi tu šťastnou část populace na světě, kde lidé otočí kohoutkem a teče z něj pitná voda – ve zdánlivě neomezeném množství a většinou ve výborné kvalitě,“ uvedl při zahájení výstavy ministr zemědělství Marian Jurečka. Jak ale upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec, jednou z největších ekologických výzev budoucnosti i úkolem politiků bude vypořádat se stále aktuálnější problematikou sucha.

Právě sucho, ale také nová legislativa, dotace či inovační technologie byly hlavními tématy výstavy VODOVODY-KANALIZACE. Největší a nejvýznamnější akce v oboru, kterou pořádá Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR), skončila včera, podle organizátorů měla rekordní účast.

Sucho bylo a je důležitou součástí klimatu ve střední Evropě, poslední desetiletí se ale nesou ve znamení vyššího rizika výskytu. Problém má často, statisticky v devíti z 16 let, jižní Morava a severozápadní Čechy, nejméně jednou za deset let je ale suchem zasaženo téměř celé území ČR. „Z našich analýz je jasně patrné, že to, co doposud bylo 20leté sucho, bude v příštích dekádách suchem běžným, vyskytujícím se jednou za 5 let,“ upozornil Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globálních změn při Akademii věd ČR.

Jak dodává, musíme počítat s tím, že období sucha nejspíše budou trvat déle a také povodně mohou být extrémnější. „Naše infrastruktura i naše rezervy, které jsme vytvořili, abychom se vypořádali s mimořádnými jevy, jsou stavěny na klima minulého století. Takže je budeme muset neustále „vylepšovat“, aby obstály v nových podmínkách. To není jen o přehradách a vyšších ochranných hrázích, ale také o zodpovědnějším plánování v krajině, o tom, že rizika by měl v principu nést vlastník, který se musí ve vlastním zájmu na změnu připravit, dodatečně se pojistit nebo vytvořit rezervy a podobně,“ říká Miroslav Trnka.

ANI KAPKU NAZMAR

Nový program Dešťovka s mottem „…ani kapku nazmar!“, který spouští Ministerstvo životního prostředí ČR a Státní fond životní prostředí ČR, představil účastníkům Jakub Hrbek ze SFŽP ČR. „Příjem žádostí startuje 29. května, rozdělovat se bude 100 milionů korun. Dotace je určena pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Je nutné využít maximální možné kapacity pro akumulaci srážkové vody při velkých deštích tak, aby mohla být voda následně co nejdéle používána. Dotace tak má motivovat k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou a snížit tak množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů,“ uvedl Hrbek. Podporovány budou tři typy projektů: zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady v obcích ohrožených suchem, akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

NOVÉ TECHNOLOGIE A INOVACE

Na výstavě VODOVODY-KANALIZACE odborníci diskutovali ale také o dalších tématech – o nové legislativě, dotačních příležitostech či o udržitelném hospodaření s vodou. Tématem bylo také vzdělávání. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR zde představilo nový studijní program Provozovatel vodovodů a kanalizací, který startuje v novém školním roce v Praze a Vysokém Mýtě a poskytne studentům odborné vzdělání na středoškolské úrovni.

Na výstavišti v Letňanech se představily také nejnovější technologie a inovace. Ty nejlepší ocenilo ve středu večer Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR cenou Zlatá VOD-KA 2017. Tu získaly hned tři firmy: DHI a. s. za aplikaci WaterNet Advisor, která umožňuje hydraulické posouzení, určení tlakových a průtokových poměrů a parametrů vody v podmínkách ustáleného proudění anebo časově proměnného proudění; firma Hach Lange s. r. o. za TURBIDIMETRY řady TU5, které přináší výraznou inovaci procesu měření; a firma Radeton s. r. o. se systémem automatického vyhledávání úniku vody Enigma 3m. Ocenění za nejlepší expozice si odnesly společnosti CS‑BETON s. r. o., Gebr. Ostendorf – OSMA zpracování plastů s. r. o. a ENVI‑PUR, s. r. o. / CULLIGAN.CZ s. r. o. Součástí doprovodného programu byla také soutěž zručnosti. Navrtávku potrubí pod tlakem a sestavení domovní přípojky zvládl nejlépe tým ČEVAK a. s.

JUBILEJNÍ, REKORDNÍ A S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ

Letošní ročník výstavy byl jubilejní dvacátý a také rekordní. „Čísla teprve vyhodnocujeme, ale vzhledem k tomu, že byl nutný dotisk vstupenek, a také podle reakcí vystavovatelů i návštěvníků si troufám tvrdit, že účast byla rekordní. Určitě tak atakujeme hranici desíti tisíc návštěvníků,“ uvedl Aleš Pohl, ředitel společnosti Exponex s. r. o., která akci organizovala.

„Výrazně vzrostla také mezinárodní prestiž výstavy. Pro letošek se partnerskou zemí stalo Rakousko s oficiální účastí, výjezdní zasedání tady měly i další zahraniční delegace. Prezentovala se zde celá řada zahraničních vystavovatelů z 11 zemí světa,“ uvedl Oldřich Vlasák, ředitel SOVAK ČR.

Třídenní výstava se uskutečnila 23. – 25. května na výstavišti v Letňanech. Na ploše přes 6 tisíc metrů čtverečních se tu letos prezentovalo téměř 350 firem. Velký zájem byl také o doprovodný program – téměř tři desítky přednášek pod garancí ministerstev zemědělství, životního prostředí a průmyslu a obchodu. Další ročník výstavy se uskuteční opět za dva roky.

Building VODOVODY-KANALIZACE (Water Supply-Sewerage): Drought is one of the greatest challenges
The fact that it is a difficult process to produce drinkable water, clean it, drain it and return it to nature, was demonstrated to the visitors of VODOVODY-KANALIZACE (Water Supply-Sewerage) international exhibition. “Still, we are in the lucky part of population of this world that turns a tap and there is drinkable water flowing out of it – in seemingly unlimited amount and mostly of an excellent quality,” said Marian Jurečka, the Minister of Agriculture, at the opening of the exhibition. However, just like the Minister of the Environment, Richard Brabec, pointed out, to deal with the still more current issue of drought would be one of the greatest ecological challenges of the future, as well as a task for politicians.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Výstavu zahájili (zleva): Petr Kubala, Povodí Vltavy; Marian Jurečka, ministr zemědělství; Richard Brabec, ministr ŽP; František Barák, SOVAK ČR; Aleš Kendík, náměstek ministra zemědělství a ředitel SOVAK ČR Oldřich VlasákSoučástí doprovodného programu výstavy byla soutěž zručnosti.Výstava VODOVODY-KANALIZACE představila nejnovější inovace, technologická zlepšení a aktuální oborové informace.Na ploše přes 6 tisíc metrů čtverečních se letos prezentovalo téměř 350 firem.Podle organizátorů byl jubilejní ročník výstavy také rekordní – návštěvnost atakuje hranici 10 tisíc lidí.Program výstavy VODOVODY-KANALIZACE zpestřovala vystoupení akvabel ve speciálně vyrobeném akváriu. Představení bylo doprovázené promítáním, světly a poutavou muzikou.Návštěvníci si mohli prohlédnout také výstavu vybraných fotografií z fotosoutěže VODA 2017 i výstavu charitativní organizace Člověk v tísni – projekty humanitární a rozvojové pomoci na téma voda.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ODERSKÉ FÓRUM – FORUM ODRZAŃSKIE: Studie v lednu odpoví, zda a jak budovat Oderskou vodní cestuODERSKÉ FÓRUM – FORUM ODRZAŃSKIE: Studie v lednu odpoví, zda a jak budovat Oderskou vodní cestu (84x)
V lednu příštího roku by mělo Ministerstvo dopravy ČR dokončit studii proveditelnosti Oderské větve vodního koridoru Dun...
Výstava VODOVODY-KANALIZACE: Jednou z největších výzev je suchoVýstava VODOVODY-KANALIZACE: Jednou z největších výzev je sucho (29x)
Že je vyrobit pitnou vodu, vyčistit ji, odkanalizovat a šetrně vrátit zpět do přírody náročný proces, ukázala návštěvník...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace za 300,-/rok.
do Katalogu firem.

Google