KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Příprava digitálního modelu terénu pro 2D hydraulický výpočet

Příprava digitálního modelu terénu pro 2D hydraulický výpočet

Publikováno: 27.5.2009
Rubrika: Zajímavosti

Postupy používané při stanovení záplavových území zahrnují hydraulický výpočet jednorozměrným (1D) nebo dvourozměrným (2D) numerickým modelem. Otázkou je, který z těchto modelů je vhodnější z pohledu náročnosti na přípravu a zpracování dat a tím dané časové náročnosti a přesnosti výpočtu. U 2D modelu je nutná znalost morfologie terénu a nastává tedy problém s přípravou vhodného digitálního modelu terénu (DMT) zahrnujícího zaměření koryta toku a inundačního území.

Cílem práce shrnuté v tomto příspěvku bylo:

  • Srovnat dostupné podklady a z nich vytvořené DMT ze ZABAGEDu (DMT-Z) a z fotogrammetrického zaměření (DMT-F).
  • Zpřesnit DMT-F o geodetické zaměření koryta (DMT-G) řeky Kyjovky v úseku 42 – 55km. K tomuto úkolu byl vybrán program Atlas DMT 4.5.
  • Vypracovat obecný postup přípravy DMT pro 2D hydraulický výpočet.

POUŽITÉ PODKLADY A JEJICH ANALÝZA
Pro řešení úkolu byly k dispozici následující podklady:

  1. ZABAGED, vrstevnicová mapa ve formátu *.dxf, M 1:10 000;
  2. Fotogrammetrické zaměření ve formátu bodového pole o vzdálenosti bodů 5 m *.dxf;
  3. Geodetické zaměření koryta toku v příčných řezech ve vzdálenosti cca 250 m v podobě *.txt, *.dxf.

Dílčím cílem bylo srovnání výškopisné přesnosti podkladů. Přesnost podkladů má přímý vliv na vytvořený DMT a výsledný hydraulický výpočet. Dle poskytovatele dat [5] a VÚGTK [6] byla přesnost podkladů zjištěna následovně:

  • ZABAGED – v závislosti na sklonitosti terénu 2-6 m;
  • Fotogrammetrie – v závislosti na měřítku snímkování do 1 m;
  • Geodetické zaměření – řádově v cm, dle třídy přesnosti.

Dalším rozhodujícím faktorem pro použití daných podkladů je jejich plošné pokrytí, dostupnost a cena. Plošné pokrytí podkladů (obecné):

  • ZABAGED – celé území ČR;
  • Fotogrammetrie – celé území ČR;
  • Geodetické zaměření – bodové zaměření určené lokality.

PRACOVNÍ POSTUP
Z provedené práce přípravy DMT pro 2D hydraulický výpočet a analýzy podkladů vyplývá doporučený pracovní postup:

  1. Generování DMT z kombinovaných dat (*.pbd, *.dxf);
  2. Vytvoření profilu a řezů podle zadaných tras ve formátu *.plg (podélný řez, příčné řezy)
  3. Zadání zaměření koryta toku v profilu a řezech.
  4. Výstup řezů koryta toku do souboru DMT (*.pbd, *.psp).
  5.  Vložení DMT koryta toku do původního DMT.

GENEROVÁNÍ DMT
Základním podkladem pro vytvoření DMT-F (viz obr. 1) sledovaného úseku toku Kyjovka a souvisejícího území bylo fotogrammetrické zaměření [8]. Dále byl pro srovnání vytvořen DMT-Z ze ZABAGEDu [7]. ZABAGED a fotogrammetrické zaměření neumožňují vytvořit DMT zahrnující koryto toku z důvodu malé hustoty vrstevnic respektive bodů a nemožnosti podchycení terénu pod hladinou vody. DMT bylo tedy nutné doplnit a tím zpřesnit o geodeticky zaměřené body [9] v příčných profilech koryta toku (viz kapitola 5).
 

 
Obr. 1 Digitální model terénu

MODELOVÁNÍ DMT TOKU A JEHO OKOLÍ
Modelování DMT toku a jeho okolí bylo provedeno s využitím programu Atlas DMT 4.5. Provedením tohoto modelování byl zpřesněn DMT-F.

K modelování DMT toku a jeho okolí bylo nutné v programu Atlas DMT 4.5 definovat podélný řez a příčné řezy. Definování těchto řezů bylo provedeno v prvním kroku zadáním jejich trasy (souřadnice bodů x, y) (viz kap. 5.1) a ve druhém kroku zadáním výškové kóty (souřadnice z) (viz kap. 5.2).

Vytvoření řezů vodního toku
Pro vytvoření řezů bylo nejprve nutné zadat jejich trasy vložením souboru obsahujícího křivky osy toku a příčných řezů. Jelikož program Atlas DMT pracuje při vytvoření řezů pouze s formátem polygon (*.plg), bylo nutné upravit křivky do tohoto formátu a dále zadat staničení osy toku v počátečním a koncovém bodě řešeného úseku. Následně bylo možno vytvořit podélný řez osou toku (viz obr. 2) a příčné řezy danými polygony pro model DMT-F.


Obr. 2 DMT-F, trasy profilů a vytvořený podélný profil v Atlas DMT 4.5

Zadání výškových kót v řezech
K doplnění modelu DMT-F o geodetické zaměření koryta [9] byl v programu Atlas DMT 4.3 využit nástroj „Návrh nového stavu“. Nejprve bylo zadáno zaměření v podélném profilu pomocí kóty nivelety dna a jeho staničení. Zadání zaměření v příčném profilu bylo možné pomocí bodu určeného staničením v řezu a jeho výškovou kótou. Nástroj ovšem neumožňuje načíst textový soubor se zaměřením a z tohoto důvodu by bylo zadávání geodetického zaměření časově velmi náročné a pracné až nereálné.

Jako vhodnější postup se v programu Atlas DMT 4.5 ukázalo využití nástroje „Vzorový nový stav“. Pro tento postup bylo nutné přepočítat staničení zaměřených bodů v příčném profilu, tak aby „nula“ staničení odpovídala průsečíku s osou toku a kóty bodů, tak aby srovnávací rovina odpovídala kótě dna v ose toku (viz obr. 3).

Takto přepočítané pořadnice staničení a nadmořské výšky (např. v prostředí EXCEL) byly nakopírovány do připravené „knihovny vzorů NS pro příčné řezy“ v prostředí Atlas DMT 4.5 (viz obr. 4). Tento soubor již bylo možné pomocí nástroje „Nový stav“ načíst. Odpadlo tak pracné zpracování zejména příčných řezů s více zaměřenými body.


Obr. 3 Přepočítané staničení a kóty bodů příčných profilů 


Obr. 4 Editace vzorového NS

Vytvoření DMT-G
Vytvořené příčné řezy toku pomocí nástroje „Návrh nového stavu“ v prostředí Atlas DMT 4.5 byly vyexportovány jako body a hrany do souborů ve formátu *.pbd a *.psp, ze kterých byla provedena generace DMT-G. Při exportu byla možnost volby vyexportovaných bodů a hran. Dále bylo možné vyexportovat vložené interpolované příčné řezy po stanovené vzdálenosti.

KOMBINACE SESTAVENÝCH DMT
Z důvodů přesnějších dat byla provedena kombinace modelu DMT-F s modelem DMT-G. Ke kombinaci těchto modelů lze využít jak program Atlas DMT tak ArcGIS. V prostředí Atlas DMT 4.5 byl DMT-G vložen pomocí nástroje „přenos oblasti“ do modelu DMT-F.

ZÁVĚR
Bylo provedeno srovnání příčných profilů DMT-Z, DMT-F, DMT-G v místě koryta toku (viz obr. 5), ze kterého vyplývá jako nejvhodnější metoda zpřesnění fotogrammetrického zaměření o geodetické zaměření v profilech toku. Z obr. 5 je patrné, že napojení terénu z fotogrammetrického a geodetického zaměření nebude problémové, otázkou zůstává napojení na terén vytvořený ze ZABAGEDu. Z obrázku dále vyplývá nevhodnost použití ZABAGEDu jsou-li k dispozici přesnější podklady.

Postup zadávání příčných profilů je sice pracný a časově náročný na druhé straně získáme DMT s relativně přesným zaměřením koryta toku (v místech zaměření v řádu cm), využitelný pro 2D hydraulický výpočet stanovení záplavových území.


Obr. 5 Srovnání řezů DMT-Z, DMT-F a DMT-G

Doposud nebylo dořešeno napojení oblastí DMT a využití zaměření pomocí údolnicových profilů (profil výrazně přesahující koryto toku) pro zpřesnění DMT i mimo koryto toku.
Námětem pro další práci je srovnání zaměření pomocí laserové technologie skenování (laserscanning). Jedná se o nejmodernější metodu zaměření, kterou lze provádět letecky i pozemně.

LITERATURA A PODKLADY
[1] Atlas s.r.o., 2006. Generace DMT z bodového pole a 2D DXF.
[2] Atlas s.r.o., 2006. Postup při dodatečném vkládání PF do „Toků“ nebo „Cest“.
[3] Atlas s.r.o., 2006. Zpracovaný příklad „Vodní toky“.
[4] Atlas LTD. www.atlasltd.cz, server společnosti Atlas s.r.o.
[5] Geodis group. www.geodis.cz, server společnosti Geodis s.r.o.
[6] VÚGTK. www.vugtk.cz, server Výzkumného ústavu geodézie, topografie a kartografie.
[7] ZABAGED, vrstevnicová mapa ve formátu *.dxf.
[8] Fotogrammetrické zaměření v síti bodů o vzdálenosti 5 m ve formátu *.dxf, Geodis, s.r.o.
[9] Geodetické zaměření koryta toku příčnými polygony v textové podobě *.txt, Poyry, a.s. Pozn. Tento příspěvek byl zpracován s podporou projektu SP/1C2/121/07.

Recenzoval
Prof. Ing. Jaromír Říha, CSc., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodních staveb, Veveří 95,  602 00 Brno, Česká republika, Tel.: 541 147 753, E-mail: [email protected]. Recenzi si můžete přečíst ZDE.

Tento článek byl publikován také na JUNIORSTAVU 2009.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Brněnská údolní nádrž - aerace (53x)
Cílem dlouhodobého projektu „Čisté povodí Svratky“ je obnova značně poškozeného ekosystému nádrže Brno. Stab...
Příklad rekonstrukce (sanace) vodojemuPříklad rekonstrukce (sanace) vodojemu (52x)
Železobetonové konstrukce mají ve vodním hospodářství své nezastupitelné místo. Jsou často jedinou možností, jak stavbu ...
Začaly práce na proměně historického zdymadla Hořín na VltavěZačaly práce na proměně historického zdymadla Hořín na Vltavě (52x)
Symbolickým poklepáním na ocelové pachole pro vyvazování lodí dnes byla zahájena velká proměna památkově chráněného zdym...

NEJlépe hodnocené související články

Rekonstrukce vodní nádrže Šance zdárně pokračuje a spěje do fináleRekonstrukce vodní nádrže Šance zdárně pokračuje a spěje do finále (5 b.)
Posílení povodňové ochrany, zajištění spolehlivé dodávky pitné vody, lepší regulace vodních průtoků a celkové zlepšení b...
Vodní koridor Dunaj-Odra-Labe opět o něco blíže (5 b.)
Ministerstvo dopravy opět pokročilo ve snaze posunout vpřed přípravu vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe (D-O-L). Snahu min...
Rekonstrukce mostů na vodních cestáchRekonstrukce mostů na vodních cestách (5 b.)
Nedostatečná podjezdná výška stávajících mostů limituje využitelnost vodní cesty pro přepravu kontejnerů i nadrozměrných...

NEJdiskutovanější související články

Brněnská údolní nádrž - aerace (1x)
Cílem dlouhodobého projektu „Čisté povodí Svratky“ je obnova značně poškozeného ekosystému nádrže Brno. Stab...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace za 300,-/rok.
do Katalogu firem.

Google