KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Vodní toky    Povodí Labe zahajuje stavbu poldru Kutřín

Povodí Labe zahajuje stavbu poldru Kutřín

Publikováno: 8.4.2021
Rubrika: Vodní toky

Státní podnik Povodí Labe dne 11. 1. 2021 uzavřel smlouvu s firmou OHL ŽS, a.s., která jako vybraný zhotovitel postaví poldr Kutřín. Smluvní cena dle smlouvy o dílo je 397 mil. Kč bez DPH. Stavební práce, které bude zhotovitel realizovat, plynule navážou na již dokončené přípravné práce, které spočívaly ve vykácení vzrostlé zeleně podél přístupové komunikace a kácení v prostoru budoucího tělesa hráze. Délka výstavby dle smlouvy o dílo byla stanovena na 45 měsíců od podpisu smlouvy.

Poldr Kutřín na Krounce bude stěžejním prvkem systému protipovodňové ochrany v povodí řeky Novohradky. Krounka je jejím významným levostranným přítokem. Cílem výstavby poldru je transformace povodňové vlny a zdržení kulminačních průtoků Krounky do odeznění povodně na Novohradce. Navrhované opatření zvyšuje míru ochrany před povodněmi v souladu s doporučením Plánu hlavních povodí ČR.

Výhodnost profilu zvoleného pro stavbu poldru spočívá zejména v tom, že při relativně krátké hrázi (131,35 m) a výšce hráze nad terénem 17,8 m je dosaženo významného retenčního prostoru až 3,6 mil. m3 při průtoku Q100 (celkový objem akumulované vody může dosáhnout 4,8 mil. m3).

Na základě požadavků orgánů ochrany přírody na maximální zachování kontinuity toku (co nejkratší základové výpusti) a zároveň provozních požadavků na funkci vodního díla je poldr navržen jako betonová tížná hráz. Pro citlivější zapojení konstrukce hráze do krajiny budou návodní i vzdušní líc hráze opatřeny přísypy tvarovanými do teras, které budou simulovat prostředí okolních suťových svahů. V tělese hráze je navržen funkční objekt se dvěma spodními výpustmi DN1200 a migračním prostupem. Objekt je navržen jako samostatný dilatační blok. Je tvořený šachtou uzávěrů spodních výpustí s navazujícím odpadním tunelem ukončeným vývarem. Dále pak prostupem v hrázi, který společně s napojeným korytem zajišťuje migrační prostupnost. Za běžných průtoků bude migrační prostup plně otevřený a bude splňovat požadavky jak na migrační prostupnost, tak i na volný pohyb splavenin. Jako bezpečnostní prvek vodního díla pro zvládání extrémních povodní je navržen boční bezpečnostní přeliv o délce přelivné hrany 25 m, situovaný u pravobřežního zavázání hráze s navazujícím skluzem od přelivu, který je zakončený vývarem. Bezpečnostní přeliv je navržen tak, aby bezpečně převedl kontrolní povodeň Q10000 (106 m3/s).

Součástí výstavby poldru bude i komplexní revitalizace toku a údolní nivy Martinického potoka v délce 2 km. Revitalizace zahrnuje obnovu přirozené geomorfologie vodního toku Martinického potoka, vznik zahloubených tůní v nivě Martinického potoka a vegetační úpravy.

Poldr Kutřín je v Zásadách územního rozvoje Pardubického kraje vymezen jako veřejně prospěšná stavba a je také prioritou státního podniku Povodí Labe i obyvatel chráněných obcí.

Stavba bude spolufinancována z dotačního titulu Ministerstva zemědělství – Podpora prevence před povodněmi IV. etapa.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Vizualizace poldru Kutřín při naplnění retenčního prostoruSituace poldru Kutřín

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Povodí Labe zahajuje stavbu poldru KutřínPovodí Labe zahajuje stavbu poldru Kutřín (86x)
Státní podnik Povodí Labe dne 11. 1. 2021 uzavřel smlouvu s firmou OHL ŽS, a.s., která jako vybraný zhotovitel postaví p...
Nádrže a minimální průtoky ve vodních tocích Nádrže a minimální průtoky ve vodních tocích (60x)
V průběhu současného víceletého sucha došlo k významnému výskytu stavu vodních toků bez patrného průtoku (i vyschlých ko...
Montáž ocelové konstrukce a vystrojení zvedacího mostu Plavební komory HořínMontáž ocelové konstrukce a vystrojení zvedacího mostu Plavební komory Hořín (47x)
Po jarní montáži vrat dolního ohlaví Plavební komory Hořín (Středočeský kraj) byla 30. dubna 2020 osazena ocelová konstr...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace za 300,-/rok.
Kontaktujte našeho obchodníka.