KONSTRUKCE Media, s. r. o.
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Subterra součástí projektu Čistá Jizera

Subterra součástí projektu Čistá Jizera

Publikováno: 4.5.2009
Rubrika: 2009

Ve druhé polovině února byly postupně ve všech pěti městech, kterých se týká dlouho připravovaný projekt Čistá Jizera I a II, slavnostně podepsány smlouvy s dodavatelskými firmami. Společnost Subterra, která se stala generálním dodavatelem stavby „Čistá Jizera – město Lomnice nad Popelkou“, stvrdila svým podpisem dodavatelský závazek ve čtvrtek 26. února 2009 ve 12 hodin na Obecním úřadě v Lomnici nad Popelkou. Smlouvu o dílo podepsal na straně zhotovitele ředitel divize 1 společnosti Subterra Jan Vintera a zástupce investora předseda Rady sdružení VHS Turnov Milan Hejduk. Pro Lomnici nad Popelkou bude stavba velmi významným přínosem, proto není divu, že se této slavnostní a jistě i historické události zúčastnil starosta obce Vladimír Mastník.

Projekt Čistá Jizera, řeší dostavbu a rekonstrukci kanalizací v Turnově, Semilech, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou v souladu s naší i evropskou legislativou. V Lomnici dojde i k rekonstrukci čistírny odpadních vod a v Rokytnici nad Jizerou projekt zlepší kvalitu a zásobování pitné vody. Jak již bylo psáno, projekt Čistá Jizera je rozdělen na dvě části – Čistá Jizera I, zahrnující města Turnov, Semily, Jilemnice, a Čistá Jizera II, zahrnující města Rokytnice nad Jizerou, Lomnice nad Popelkou.

„Vodohospodářské sdružení Turnov bylo jedním z prvních v republice, které dostalo takový objem peněz. To se odrazilo i v kvalitě jednotlivých výběrových řízení. Zájem firem byl velký, ale pouze některé mohly dostát našim poměrně přísným požadavkům,“ nechal se slyšet předseda Rady sdružení VHS Turnov Milan Hejduk.

„Věříme, že úspěšným získáním a následným zvládnutím tohoto projektu opět pozvedneme naše dobré reference na výstavbu či rekonstrukce ČOV a vůbec posílíme rozvoj segmentu místní a dálkové vedení,“ řekl po podpisu smlouvy – toho času obchodní náměstek divize 1 – Pavel Stoulil a jedním dechem dodal: „O tuto zakázku se zajímáme již od počátku roku 2006, kdy marketingový útvar divize 1 informaci o záměru uskutečnit projekt Čistá Jizera objevil“.

Za divizi 1 se stal vedoucím projektu Vladimír Drobík. Do Lomnice nad Popelkou přechází z Karviné, kde realizoval rozšíření kanalizační sítě. V Lomnici na něj a jeho tým čeká vybudovat novou kanalizaci DN80–500 v délce přes osm kilometrů, včetně 1568 metrů veřejných částí kanalizačních přípojek, v délce asi 5,5 kilometru zrekonstruovat stávající kanalizaci DN150–1.200, včetně 1.825 metrů veřejných částí kanalizačních přípojek, a nakonec provést rekonstrukci čistírny odpadních vod.

„Rekonstrukce čističky bude jednou z nejnáročnějších fází stavby. Představuje totiž rekonstrukci odlehčovací komory a lapáku štěrku, rekonstrukci hrubého předčištění, jímky shrabkůa písku a kompletní výměnu čistírenské linky do stávající nádrže. Dále budou následovat menší práce, jako jsou drobné úpravy kalového hospodářství, provozního objektu, fasády, střechy, budeme rekonstruovat vytápění a vzduchotechniku, částečně bude nutná výměna elektroinstalace, přípojky vysokého napětí a instalace nového trafa. Do této části stavby pak spadají i terénní úpravy, liniová vedení oplocení, venkovní osvětlení a vynucené přeložky inženýrských sítí,“ cituje výčet prací Vladimír Drobík.

Na skutečnost, že pouze v Lomnici nad Popelkou je součástí akce i rekonstrukce ČOV, upozornil Milan Hejduk z VHS. „Na město velikosti Lomnice je tu poměrně velký rozsah prací. Po dobu výstavby se soustředíme zejména na rekonstrukci ČOV, která je jedinou v rámci VHS, kde ještě rekonstrukce neproběhla. Čistá Jizera znamená i zlepšení stavu komunikací, doufám, že budeme úspěšní i zde,“ řekl Milan Hejduk.

Objem prací je v Lomnici nad Popelkou vyjádřen částkou ve výši 233 mil. korun bez DPH. K předání staveniště zhotoviteli dojde 23. dubna 2009. Termín dokončení je stanoven k 30. září 2011. Ve své podstatě se jedná o největší veřejnou stavební zakázku na území města za posledních 20 let a pro společnost Subterra to bude velká výzva potvrdit svou špičkovou úroveň v této stavební oblasti.

„Čistá Jizera je největší investiční akcí v historii Lomnice nad Popelkou. Věřím v dobrou spolupráci se stavební firmou. Zatím nevidím větší problémy, občany se snažíme podrobně informovat o tom, co je čeká. Pro město je pozitivní, že výsledkem prací budou kromě nové kanalizace i nové povrchy komunikací,“ liboval si krátce po podpisu smlouvy starosta města Vladimír Mastník. „Jsem rád, že jsme ve výběrovém řízení obstáli a stavbu budeme realizovat. Největší úskalí vidím hlavně v symbióze místních lidí se stavebními pracemi, chtěl bych obyvatele Lomnice nad Popelkou požádat o toleranci, problémy budeme řešit okamžitě,“ slíbil krátce nato ředitel divize 1 Jan Vintera.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Společnost Subterra, která se stala generálním dodavatelem stavby „Čistá Jizera – město Lomnice nad Popelkou“, stvrdila svým podpisem dodavatelský závazek.Společnost Subterra, která se stala generálním dodavatelem stavby „Čistá Jizera – město Lomnice nad Popelkou“, stvrdila svým podpisem dodavatelský závazek.Společnost Subterra, která se stala generálním dodavatelem stavby „Čistá Jizera – město Lomnice nad Popelkou“, stvrdila svým podpisem dodavatelský závazek.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vodné dopravné koridory a Slovenská republika (MDPT SR)Vodné dopravné koridory a Slovenská republika (MDPT SR) (101x)
Vodná doprava je okrem svojej kapacitnej možnosti aj energeticky, ekonomicky a ekologicky najvhodnejšia pre prepravu tov...
Do malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbínyDo malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbíny (80x)
O tom, že se na Císařském ostrově budou konat „stavební manévry“, nebylo pochyb už v pátek 6. února. Přes či...
Projekt Náprava stavu kanalizační soustavy aglomerace Táborsko byl oficiálně zahájenProjekt Náprava stavu kanalizační soustavy aglomerace Táborsko byl oficiálně zahájen (72x)
Včera byla slavnostně zahájena dlouho připravovaná rekonstrukce kanalizační sítě v aglomeraci Táborsko. „Na p...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace zdarma
do Katalogu firem.

Google

Časopis SILNICE ŽELEZNICE

Pražské cyklostezky

Pražské cyklostezky

Server Občanská výstavba

Jak pečovat o garážová vrata a pohony?

Jak pečovat o garážová vrata a pohony?

Clean and Smart Technologies

Plyn – cesta k CO2 neutrální dopravě

Plyn – cesta k CO2 neutrální dopravě