KONSTRUKCE Media, s. r. o.
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Do malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbíny

Do malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbíny

Publikováno: 12.3.2009
Rubrika: 2009

O tom, že se na Císařském ostrově budou konat „stavební manévry“, nebylo pochyb už v pátek 6. února. Přes čistírnu odpadních vod na východní špičku dorazily dva velké jeřáby, jeden s nosností 80 a druhý až 350 tun.

Do malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbíny

Do Holešovického přístavu z německého Ravensburgu přijel nadměrný náklad se dvěma turbínami, každá vážila víc než 45 tun.

Sobota, 7. února: mobilní jeřáb turbíny přeložil na tlačný remorkér.

Sobota 7. února, 9:30: remorkér dorazil k MVE a velký jeřáb turbíny začal vykládat (foto č. 1, 2, 3). Na přední část jedné z nich němečtí montéři osadili těsnící gumu. Oba jeřáby turbínu otočily v podélném směru o 90° z přepravní do provozní polohy. Ve strojovně MVE, asi 11 metrů pod hladinou Vltavy, čekala od čtvrtka předmontována komora oběžného kola část ocelové savky (foto č. 4) na sesazení s hlavními částmi turbín.

Sobota 7. února, 12:00: jeřáb spouští levou turbínu do těsného prostoru s jen asi 15cm rezervou pro manipulaci (foto č. 5). I když tým Ing. Davida Štochla z divize 6, který stavbu řídí, předem znal rozměry turbín podle výkresové dokumentace, přesto některá výztuž spuštění bránila a stavbaři ji museli z cesty odstranit (foto č. 6). Vyrobené turbíny se totiž od projektu drobně lišily.

Sobota 7. února, 16:30: první turbína je osazena. Ing. Štochl s německými montéry (foto č. 7) domlouvá postup osazení druhé turbíny v neděli.

Neděle 8. února: pravá turbína sjede dolů jako po másle. Zbytek dne zabere ustavení turbín, jejich přesná rektifikace v podélné i příčné ose a zafixování.

Pondělí 9. února: poslední montážní utěsnění.

Úterý 10. února: oficiální ukončení montáže a předání turbín k zálivkám. MVE Troja má konečně osazené obě turbíny.

„Stavbu jsme měli připravenou v předstihu už začátkem loňského prosince,“ vysvětlil Ing. Štochl. „Smluvní termín byl začátkem ledna a dodávka se bohužel o víc než tři týdny zpozdila. Termín pro vodotěsné ukončení elektrárny se nám tak posunul do velmi nepříznivého období jarního tání. Pokud přijde větší než dvouletá velká voda, před kterou nedokončenou stavbu uchrání stavební jímky, budeme muset práce přerušit a elektrárnu řízeně zatopit.“ Snad se tak nestane.

Zdroj: text a foto Metrostav

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Obr. 1Obr. 2Obr. 3Obr. 4Obr. 5Obr. 6Obr. 7

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vodné dopravné koridory a Slovenská republika (MDPT SR)Vodné dopravné koridory a Slovenská republika (MDPT SR) (103x)
Vodná doprava je okrem svojej kapacitnej možnosti aj energeticky, ekonomicky a ekologicky najvhodnejšia pre prepravu tov...
Do malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbínyDo malé vodní elektrárny na Císařském ostrově konečně dorazily obě turbíny (77x)
O tom, že se na Císařském ostrově budou konat „stavební manévry“, nebylo pochyb už v pátek 6. února. Přes či...
Povodně zastavily stavební činnost na vodních cestách (70x)
Vytrvalé deště v České republice zastavily veškerou stavební činnost na vodních cestách. Ředitelství vodních cest ČR a j...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace zdarma
do Katalogu firem.

Google

Clean and Smart Technologies

Plyn – cesta k CO2 neutrální dopravě

Plyn – cesta k CO2 neutrální dopravě