KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Vodní nádrže    Koncepční příprava vodního díla Vlachovice

Koncepční příprava vodního díla Vlachovice

Publikováno: 15.1.2020
Rubrika: Vodní nádrže

Výstavba vodních nádrží včetně její přípravy je velmi kompli­kovaná činnost. Jedná se multidisciplinární úlohu, kde se spolu potkávají požadavky na bezpečnost, optimální technické řešení, zapojení v rámci životního prostředí a společenský aspekt a celá řada potřeb. Impulzem k výstavbě vodní nádrže Vlachovice je snaha zajistit dostatek pitné vody. Samotná iniciativa k realizaci vodní nádrže vznikla z přímé potřeby občanů na základě opa­kujícího se sucha, a nedostatečnosti stávajících vodních zdrojů v celém regionu. Vodní nádrže mají v systému zásobování pitnou vodou svou nezastupitelnou úlohu jako spolehlivý a kapacitní zdroj kvalitní povrchové vody. 

Klíčová slova: VD Vlachovice; výstavba přehrady; předprojektová příprava; pitná voda.

Vývoj umístění profilu

Spojovacím článkem, rezonujícím v poslední době celou spo­lečností je klimatická změna. Přímým dopadem na obyvatele může být nedostatečná protipovodňová ochrana měst a obcí způsobená větší četností a intenzitou povodňových epizod a bleskových povodní. Na druhé straně se vlivem dlouhodobého sucha projevuje absence vodních zdrojů s požadovanou zabezpečeností – vodních nádrží k pokrytí potřeb na odběry vody pro obyvatelstvo, průmysl, zemědělství a zejména závlahy a zabezpečení ekologických podmínek pro vodní živočichy a na vodu vázané ekosystémy. Tuto funkci jsou v období dlouhodobého sucha a v období povodní schopny zabezpečit pouze víceúčelové vodní nádrže s dostatečným zásobním a retenčním prostorem. V rámci boje se suchem a v reakci na klimatickou změnu vláda zařadila mezi priority právě přípravu výstavby nádrže Vlachovice na Zlínsku.

V tomto příspěvku jsou přiblíženy základní infor­mace o lokalitě, popsán stav přípravy a předloženy vybrané otáz­ky předprojektové přípravy VD Vlachovice.

Hlavní devizou přípravy VD Vlachovice je to, že přestože se jedná po dlouhé době o nově připravovanou vodní nádrž, jsou současně v aktuálním stupni poznání plánována opatření, která mají za cíl už v předprojektové přípravě postihnout zásadní as­pekty potřebné k zapojení a správnému plnění funkce vodního díla. Požadavek, vycházet z příkladů dobré praxe, je zásadní pro přístup státního podniku Povodí Moravy. Už od začátku přípravy je například uvažováno s přírodě blízkými opatřeními v povodí nádrže, které mají za úkol zlepšit krajinné funkce. Jsou navrhová­na další opatření, která pomocí synergického efektu budou mít pozitivní vliv pro obyvatelstvo, přírodu a životní prostředí.

Celý článek, který byl prezentován v rámci 6. ročníku konference Vodní nádrže 2019 (23. - 24. října 2019, Brno), je ke stažení ve formátu PDF ZDE.

Autor:
Prokop Galatík,
Povodí Moravy, s.p.

Jiří Švancara, Daniel Brázda,
AQUATIS a.s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vývoj umístění profilu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Modernizace vodního díla Morávka začne v dubnu 2021. Letos Povodí Odry proinvestuje 390 milionůModernizace vodního díla Morávka začne v dubnu 2021. Letos Povodí Odry proinvestuje 390 milionů (151x)
Nejvýznamnější stavební akcí letošního roku bude zahájení modernizace vodní nádrže Morávka na řece Morávce v Beskydech z...
Stavbaři Metrostavu svářejí pod vodou u Hněvkovické přehradyStavbaři Metrostavu svářejí pod vodou u Hněvkovické přehrady (101x)
To nejdůležitější se odehrává pod vodní hladinou a za stálé účasti potápěčů – včetně budování tzv. ochranných jímek a sv...
Koncepční příprava vodního díla VlachoviceKoncepční příprava vodního díla Vlachovice (74x)
Výstavba vodních nádrží včetně její přípravy je velmi kompli­kovaná činnost. Jedná se multidisciplinární úlohu, kde se s...

NEJlépe hodnocené související články

Společnost Metrostav zahajuje rekonstrukci vodního díla HněvkoviceSpolečnost Metrostav zahajuje rekonstrukci vodního díla Hněvkovice (5 b.)
Stavební firma Metrostav, a. s., přesněji Divize 6 a její oblastní zastoupení pro Jihočeský kraj, zahájila na jaře roku ...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace za 300,-/rok.
Kontaktujte našeho obchodníka.