KONSTRUKCE Media, s. r. o.
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    ČOV    SVS: Prezentační den na stavbě nové ČOV Litvínov

SVS: Prezentační den na stavbě nové ČOV Litvínov

Publikováno: 5.5.2010
Rubrika: ČOV

V areálu budované čistírny odpadních vod Litvínov dnes zorganizovala Severočeská vodárenská společnost a. s. prezentační den stavby. Výstavba nové čistírny komunálních odpadních vod v Litvínově je ve finančním objemu téměř 370 milionů korun. SVS jako investor stavby počítá s finanční podporou formou dotací z Fondu soudržnosti EU a Státního fondu životního prostředí ČR, prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V tomto roce jde o největší stavbu v regionu působnosti SVS.

Prezentačního na stavbě nové ČOV Litvínov se zúčastnili zástupci investora (SVS), zhotovitele (sdružení společností EDS, Viamont DSP a OHL ŽS), správce stavby (Garnets Consulting), zástupci státní správy, samosprávy, médií a další hosté. Setkání přispělo k seznámení s aktuálním stavem prací a k vyhodnocení dosavadního průběhu realizace.

Mgr. Jan Kubata, místopředseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti, dodává: „Výstavba nové ČOV v Litvínově je s objemem 370 milionů korun jednou z největších staveb SVS v Ústeckém kraji v rámci realizace tzv. strategických investic. Na nové ČOV budou použity nejlepší dostupné technologie, aby komunální odpadní vody byly čištěny v souladu s novými přísnými normami. Kapacita ČOV je dostatečná i s ohledem na další rozvoj aglomerace co do počtu obyvatel nebo drobného podnikání a výroby.“

„Realizaci této významné stavby je v současné době v plném proudu. A díky zkušenostem a profesionalitě našich pracovníků bude dokončena v řádném termínu k plné spokojenosti investora,“ dodává za zhotovitele Ing. Bronislav Špičák, předseda představenstva Energetické a dopravní stavby a. s.

Více o stavbě:
V minulosti byly městské odpadní vody z Litvínova a okolí přiváděny na ČOV v areálu Unipetrolu Litvínov, která není v majetku Severočeské vodárenské společnosti. Tato ČOV byla uvedena do provozu přibližně v 70. letech minulého století a již nesplňuje požadavky nové, přísnější legislativy. Přečištěné vody z ČOV odtékají do Bíliny.

Novou čistírnu komunálních odpadních vod pro Litvínov a okolní obce Meziboří, Hamr, Chudeřín, Janov a Záluží u Litvínova buduje Severočeská vodárenská společnost v Záluží, v areálu závodu Unipetrol RPA s. r. o. v blízkosti stávající průmyslové ČOV. Stavba probíhá na pozemku, který SVS od Unipetrolu odkoupila. Odpadní vody budou přivedeny gravitační stokou areálem Unipetrolu do vstupní čerpací stanice umístěné uvnitř oploceného areálu nové ČOV.

Nová ČOV bude mechanicko-biologická (typ R-D-N s předřazenou usazovací nádrží) s kompletním kalovým, plynovým a tepelným hospodářstvím. Jedná se o nejlepší dostupnou technologii ČOV. Komunální odpadní vody budou čištěny v souladu se směrnicí Rady EU 91/271/EHS. Kapacita nové ČOV je 36 000 EO, z toho 32 000 EO od připojených obyvatel včetně vybavenosti dílen a průmyslu a 4 000 EO jako rezerva pro zvýšení počtu obyvatel, případně zvýšení produkce od dílen a průmyslu.

Celkový finanční objem stavby je téměř 308 milionů korun (bez 20% DPH). SVS podala žádost o dotaci prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí z Fondu soudržnosti EU a Státního fondu životního prostředí ČR. Dotace z Fondu soudržnosti by mohla dosáhnout až výše cca 157 milionů korun (65 % z uznatelných nákladů), dotace SFŽP může dosáhnout až 13 milionů korun (5 %). Realizaci díla dosud hradí SVS plně z vlastních zdrojů. Ke konci dubna 2010 již bylo proinvestováno cca 240 milionů korun, což představuje téměř 78 % z celkové smluvní ceny díla. Hlavní stavební práce jsou ukončeny a nyní probíhá montáž technologie.

Realizace stavby se od začátku potýkala s nečekaným problémy. Při zahájení stavebních prací byla objevena rozsáhlá kontaminace podloží různorodou směsí látek organického původu. Kontaminace zasahovala přes většinu ploch staveniště. Po zjištění rozsahu kontaminace byl zvolen způsob likvidace a kontaminovaná zemina byla odtěžena a odvezena na řízenou skládku. Dekontaminační práce sice pozdržely stavební činnost, ale konečný termín díla neohrozily. Také delší zimní období 2009/2010 způsobilo dílčí komplikace, které se však podařilo operativně vyřešit. Stavba si dokonce udržela mírný předstih ve finančním plnění oproti aktualizovanému harmonogramu. Průběh prací si vyžádal provedení několika změn v závislosti na skutečných podmínkách v místě realizace. Koncepce díla podle zadávací dokumentace však zůstává zachována.

Zhotovitelem stavby je na základě výsledku výběrového řízení sdružení stavebních společností s názvem „Sdružení EDS - Viamont DSP - OHL ŽS - ČOV Litvínov“, jehož vedoucím je společnost Energetické a dopravní stavby a. s. a členy jsou OHL ŽS, a. s. a Viamont DSP, a. s. Stavba byla zahájena předáním staveniště zhotoviteli dne 15. prosince 2008. Má být hotova do 24 měsíců, tj. do 31. prosince 2010. Po individuálním odzkoušení, provedení komplexních zkoušek v trvání 72 hodin a po předání příslušných stavebních objektů bude poté postupně zahájen roční zkušební provoz nové čistírny.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Čistá Berounka vyčistí vody Staré řekyČistá Berounka vyčistí vody Staré řeky (180x)
Tým Ing. Miroslava Kšíra z divize 1 zahájil v září práce na projektu C druhé etapy akce Čistá Berounka. V následují...
Návrh optimálneho čistenia odpadových vôd v obci SomotorNávrh optimálneho čistenia odpadových vôd v obci Somotor (172x)
Zabezpečenie zodpovedajúceho odvádzania a čistenia odpadových vôd je stanovené požiadavkami smernice Rady 91/271/EHS o č...
Komplexní stavební rekonstrukce a dostavba ČOV KarvináKomplexní stavební rekonstrukce a dostavba ČOV Karviná (152x)
Stavba a rekonstrukce celé této ČOV Karviná, jako v dnešní době celá řada dalších po celém území ČR, se řadí do skupiny ...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace zdarma
do Katalogu firem.

Google

Server Občanská výstavba

Rady pro váš interiér zdarma!

Rady pro váš interiér zdarma!

Clean and Smart Technologies

Odborná konference Smart Life

Odborná konference Smart Life