KONSTRUKCE Media, s. r. o.
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2011    MVE – čtyřikrát totéž, ale pokaždé jinak

MVE – čtyřikrát totéž, ale pokaždé jinak

Publikováno: 9.12.2010, Aktualizováno: 2.2.2011 10:50
Rubrika: 2011

Jako malé se u nás označují vodní elektrárny s instalovaným výkonem do 10 MW. I když všechny pracují na stejném principu, je většina nových odlišná od těch, které se stavěly v průběhu minulého století. A nejde přitom jen o konstrukci, technická a technologická řešení; čím dál větší roli hraje i ekologické hledisko.

Čtyři z takto koncipovaných nových elektráren spojuje jeden společný jmenovatel: jejich výstavbu zajišťují pracovníci z divize 6 Metrostavu. Dvě z nich, MVE Litoměřice a MVE Čelákovice jsou na Labi, další dvě vznikají v Berouně a v Miřejovicích, tedy na Berounce a na Vltavě.

Nečekané úskalí
Práce u Litoměřic zahájil Metrostav loni v prosinci. Tým Ing. Jiřího Škrance zde od té doby buduje malou vodní elektrárnu se dvěma turbínami o celkovém výkonu 5,2 MW, se zemními pracemi jim pomáhá divize 7. Prvním úkolem, který Ing. Škrance a jeho spolupracovníky čekal, bylo zajištění stavební jámy, tedy vybudování podzemních stěn, pilot a štětovnicových jímek.

A hned se objevil problém – pod úrovní předaného hydrologického průzkumu byla zjištěna tlaková artézská voda.

„Podzemní stěny a piloty jsme provedli bez navýšení rozpočtu, práce navíc nám však nabouraly harmonogram. Dnes dokončujeme první hloubkové injektáže, které nám umožní snížit tlak vody pomocí čerpadel a bezpečně vytěžit stavební jámu bez rizika, že se tlaková voda provalí,“ řekl Ing. Škranc. V případě, že se tento postup osvědčí, bude použit i pro další části stavební jámy. Řešení tohoto problému však pozdrželo průběh stavebních prací natolik, že původní termín dokončení byl se souhlasem všech zúčastněných posunut z března na červen roku 2012.

K MVE patří i štěrbinový rybochod o šířce 3 m a minimální hloubce 80 cm, jehož dno pokryje 20cm vrstva substrátu. Nad ním bude speciální žlab z polypropylenových desek s polyamidovými kartáči, určený pro migraci úhořů. Měl by to být první rybí přechod tohoto druhu v ČR.

Rekonstrukce po sto letech
Druhým vodohospodářským dílem, kde jako vedoucí projektu působí Ing. Jiří Škranc, je MVE Miřejovice. Byla postavena před 100 lety a nachází se na Vltavě nedaleko Veltrus. Pracuje v ní pět agregátů, z nichž čtyři budou vyměněny za nové, pátý už majitel repasoval.

Rekonstrukce elektrárny začala letos v srpnu, skončí v červnu 2012 a je rozdělena do dvou etap. První obnáší výměnu agregátů 1 a 2, v následující přijdou na řadu zbývající. Po dokončení vyrobí ročně 13–18 GWh elektrické energie. I zde se během prvních prací objevily potíže se spodní vodou, která obtéká celý objekt, takže se nedala vyloučit možnost, že po jejím vyčerpání z jímky a savek by mohlo dojít k prolomení dna elektrárny. Proto byly v předstihu vyvrtány protivztlakové studny, z nichž se voda trvale odčerpává. Dnes zde má divize 6 za sebou bourací práce 1. etapy a zahajuje betonáž a montáž pomocných technologických částí. Skončí příští rok v červnu, od září se pak bude celý cyklus opakovat v závěrečné etapě.

Začátek stavby ohlásilo sbírání škeblí
Příjezová MVE v Berouně (foto č. 1), kterou buduje tým Ing. Luboše Jonáše, je asi čtyři měsíce před dokončením. Její stavbu zahájil vloni a předcházela jí u nás přinejmenším nezvyklá událost: vysbírání velevruba – chráněné a snad i perlotvorné škeble. Vlastní výstavba elektrárny se čtyřmi Kaplanovými turbínami o instalovaném výkonu 72 kW pak začala úpravou jezu. Dosavadní betonový byl nahrazen třípolovým klapkovým (foto č. 2), který zvýšil hladinu Berounky v nadjezí asi o 50 cm a umožnil ji regulovat při zvýšených průtocích. Zároveň proběhla úprava dna řeky, ze kterého bylo odvezeno na 20 000 m3 zeminy. Dnes jsou hotové hlavní stavební práce na jezu a odstraňují se ochranné hrázky a štětové stěny jímky. Na 128 m dlouhém peřejnatém rybím přechodu byly dokončeny dva mosty a teď se pracuje na asi 3 m širokém dnu jeho koryta. Do finále vstoupily i dokončovací práce na vlastní MVE. Je kompletně nainstalovaná technologie (foto č. 3) a začínají provozní zkoušky. Je pravděpodobné, že elektrárna bude uvedena do provozu už v prosinci, ačkoliv harmonogram počítal až s 19. únorem roku 2011.

Nově otevřené staveniště
Poslední ze čtveřice malých vodních elektráren, které staví divize 6, je na pravém břehu Labe u jezu a zdymadla Čelákovice. V technické zprávě je označena jako příjezová průtočná s řízením hnací vody hladinovou regulací. Bude osazena dvěma turbínami HH 2200 o celkovém maximálním průtoku 38 m3 a instalovaném výkonu 800 kW.

V zhledem k poloze a stavu vody na Labi se předpokládá, že bude vyrábět elektřinu až 345 dnů v roce. Její součástí je i rybí přechod, koncipovaný jako štěrbinový.

Hlavním inženýrem projektu je i zde Ing. Jonáš a jeho tým má v Čelákovicích ještě všechno před sebou, protože staveniště převzal 19. října. Práce za pomoci divize 7 rozběhl okamžitě, protože celá stavba má být předaná už 30. prosince 2011. Divize 6 má prostě stále co na práci.

foto: Josef Husák

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Foto č. 1Foto č. 2Foto č. 3

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce čtyřicet metrů pod hladinouRekonstrukce čtyřicet metrů pod hladinou (248x)
Na řadě toků a přehrad se objevují nové vodní stavby a stávající se opravují a modernizují, aby zabránily povodním. Mezi...
MVE – čtyřikrát totéž, ale pokaždé jinakMVE – čtyřikrát totéž, ale pokaždé jinak (176x)
Jako malé se u nás označují vodní elektrárny s instalovaným výkonem do 10 MW. I když všechny pracují na stejném principu...
Novým ředitelem KONSTRUKCE Media je Ing. Michal SirovátkaNovým ředitelem KONSTRUKCE Media je Ing. Michal Sirovátka (147x)
Michal Sirovátka (nar. 1982) se stal od 1. května 2011 výkonným ředitelem společnosti KONSTRUKCE Media, s.r.o....

NEJdiskutovanější související články

VIDEO: Na jaře začne revitalizace řeky Ostravice (1x)
Obyvatelé Ostravy a okolí řeky Ostravice se mají na co těšit. Už na jaře začne první fáze takzvané revitalizace toku. Cí...
Katalog firem - registrace

Působíte v oboru
vodohospodářské výstavby?
Potom využijte možnosti registrace zdarma
do Katalogu firem.

Google

Časopis SILNICE ŽELEZNICE

Po kolejích napříč Evropou

Po kolejích napříč Evropou